15 Ekim 2015 Perşembe

Dudak makyajının sırları


Dudak makyajının sırları

Dudaklarımız vücudumuzun önemli bir organıdır. Onlar bazen ruh halimizi yansıtmakta gecikmezler. Örneğin; Aşağıya sarkmış dudak köşeleri kötü moralimizin göstergesi olabilir. Dudak şeklinin seçtiğimiz ruj rengi gibi karakterimizin göstergesi olduğu söylenmektedir: kırmızı dudaklar kadının yaşam dolu olduğunun göstergesiyken pembe dudaklar romantikliğin portakalımsı dudaklar sıra dışılığın sedefimsi dudaklar ise kendini beğenmişliğin simgesi olarak kabul edilmektedir.

Rujun makyaj için vazgeçilmez bir ürün olmasının dışında dikkatleri dudağımıza çekmek ve dudak derisini korumak gibi bazı fonksiyonları da vardır. Ruj sadece dudaklarda güzel durmamalı aynı zamanda da güzel koku ve tada sahip olmalıdır.

Ruj makyajın en önemli ayrıntısıdır. Kozmetik alanında hizmet veren firmalar makyajın vazgeçilmez ürünü olan rujları artık sadece güzellik amaçlı olarak üretmiyor. Güzelliğin yanında kalıcı bir bakımı da hedefliyor. Çantaya ve cebe sığacak kadar küçük olan ruj hiç makyaj yapmayan kadınların bile vazgeçemediği bir kozmetik ürünü.

Dudak rengi yüzünüzü canlandıran ve ortaya çıkaran en basit makyaj uygulamalarından biridir. Kıyafetinize uymasını yada ruh durumunuzu yansıtmasını istediğinizde rujunuzun rengini değiştirmekte tereddüt etmemelisiniz. İyi seçilmiş ve uygulanmış bir ruj tüm makyajı vurgular. Giyimimize göre renk seçmeli ayrıca dudaklarımız dolgunsa yumuşak mat tonları inceyse koyu renkli parlak tonları tercih etmelisiniz. Önce dudak kalemi ile kenarlar çerçevelenmeli sonra içi doldurulmalı en son ruj uygulanmalıdır. Kalem rujunuzun ömrünü uzatır. Ruju fırça ile uygularsanız daha iyi sonuç alırsınız.

Ruj nelerden yapılır?
Lanolin Oil Castor Oil Cetyl Acetate petrolatum Octyl hydrosterate balmumu Octyl Palmitate Propylene glycol ricinoleate Ceresin Paraffin Carnauba Acetylated lanolin alcohol PVP/Hexadecene copolymer tocopheryl acetate (Vitamin E acetate) Acrylates copolymer Rose hips seed oil Fragrance Methyl Paraben Propylparaben BHA renk veren pigment maddelerinden (renk verici maddeler: demir oksitler titanyum dioksitzirkonyum tuzları alüminyum tuzları kalsiyum tuzları vb..) ve koku veren doğal aromalardan yapılırlar. Rujlar farklı konsantrasyonlarda mumların yağların ve pigmentlerin karışımıdır. Örneğin dudakta uzun süre kalması istenen bir rujda yüksek miktarda mum az miktarda yağ ve yüksek oranda pigment bulunur. Buna karşın düz ve kremli bir görünüm veren rujda az mum ve fazla yağ bulunur.

Ruj yemek zararlımı?
Ruj yapımında kullanılan bütün maddeler iyi bir şekilde testlerden geçirilir ve ancak insan sağlığını tehdit etmedikleri durumda kullanılırlar. Önceleri ruj yapımında kullanılan eozin denen boya maddesi günümüzde sağlık açısından tehlikeli olduğu için yasaklanmıştır. Lanolin doğal olarak kuzu koyun kıllarından elde edilir rujlarda bulunabilen bir maddedir ve çok sayıda allerjen içerir. Alerjik özellikleri azaltmak için sentetik lanolin daha çok kullanılmaktadır. Petrol kökenli ağır yağların yerine bitkisel kökenli yağlar almaya başlamıştır. Bu yağlar biraz daha pahalı olsalar da sağlık açısından ciddi faydalar sağlarlar.
Bir ruj ortalama 5 gr ağırlığındadır. Günde 3 defa dudaklarını boyayan bir kişi yaklaşık 16 mg ruj yemektedir. Araştırmacılara göre bu oran insan sağlığı açısından tehlikeli değildir.

Dudak kalemi neden önemlidir?
İlk olarak dudak kalemi dudaklara şekil verir ve rujun dudak kenarlarında birikmesini engeller. Dudak kalemi dudaklarda sert bir görünüm sergilemesin diye onu iç kısımlarından pamuklu çubukla yavaşça silmek gerekir. Dudak kaleminin yardımıyla dudaklara bir az rötuş yaparak onların şeklini değiştirebiliriz. Dudak makyajının doğal bir görünüm sergilemesi için kalem rujla aynı renkte veya rujdan bir ton koyu renkte olmalıdır.

Dudaklar kurursa ne yapmalıyız?
Ruj ancak düz yüzeyli dudaklarda iyi bir görünüm sergiler. Eğer dudaklarınız hastalık veya dış etkenlerden dolayı kurumuş ve dudak deriniz soyulmaya başlamışsa onlara bal sürün veya hijyenik ruj kullanın. Bu durumda dudaklarınızı yalamaktan kaçının yoksa onların daha da kuruyup çatlamasına neden olursunuz. Eğer her şeye rağmen çatlamış dudaklarınıza ruj sürmek zorundaysanız o halde nemlendirici etki yapan açık renk ruj tercih edin. Dudaklar kurumaya müsaitler. Bu nedenle güneşte ışınlardan koruyucu bir ruj ve soğukta bir kremle onları kuruyup çatlamaktan korumalısınız

9 yorum:

  1. küçük kaşifin blog keşif etkinliğinden geliyorum güzel sitenizi takibe aldım. sizi de muhakkak beklerim. http://ciziyorumdikiyorum.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,bu aralar bloğuma zaman ayıramamıştım.
      Bloğunuzu bende takibe aldım.

      Sil
  2. güzel bir yazı olmuş ben de bloguma beklerim :) burcinevgin.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Burcin hemen ziyarete geliyorum

      Sil
  3. Rujla ilgili ne güzel bilgiler vermişsin cnm, çok aydınlatıcı olmuş yazın eline sağlık. Takipteyim, bana da bekliyorum sevgiler ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,iadeyi ziyarete geldim takipdeyim bende.Sevgiler

      Sil
  4. yazı süper olmus canım tesekkürlerr :) bloğunu takiber aldım ben de mutlaka bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,faydalı olduysa ne mutlu bana.
      Takipdeyim sevgiler

      Sil
  5. Bende takıbe beklıyorum, hemen sizide takıp edecegım:)

    YanıtlaSil